Наша кнопка:


Coffea Кава

Coffea Кава

 

Кава, або кавове дерево, належить до родини марено­вих (Rubiaceae).

У природі кава виростає в основному в арабських країнах, а також в тропічних районах Африки. Відомо близько 40 видів кави.

У кімнатному квітникарстві найчастіше можна зустріти Каву аравійську (С. arabica).

У домашніх умовах кава є невеликим чагарником із стовбуром, що одеревів, і вічнозеленим листям.

 

Рослина не пере­носит дуже низ­ьку температуру повітря. В разі її пониження до 10-12°С на листь­ях з'являється чор­на облямівка, і якщо не зробити своєчасних заходів, то рослина мо­жет загинути.

Морфологія:

Листя кави розташоване супротивно на горизонтально розпростертих гілках. Листкові пластинки шкірясті, глянсові, довгасті або еліптичні. Незрідка листя кави хвилясте, на вер­хівці різко звужене. В період цвітіння на рослині з'являються одиночні зірчасті квітки, що володіють приємним арома­том. Трубка віночка досягає 5 см в довжину. Віночок широ­ковідкритий, розділений на 5 лінійно-ланцетових сегментів, відігнутих до трубки.

Догляд:

Кава - світлолюбна рослина. Літом кущик можна винести на свіже повітря. В період цвітіння рослину рясно поливають водою кімнатної температури. У жаркі дні каву обприскують. В період спокою рослину поли­вають рідше. Повітря в приміщенні, де зростає кава, має бути постійно свіжим. Оптимальна температура повітря складає 20-22°С літом і 15-17°С зимою. Молодий кущик кави переса­жують щорік, рослину старше 5 років — по потребі. Підживлюють каву цвітковими або комплексними мінеральними добривами. Для розмноження кави використовують свіжозібрані насінини, які висівають відразу після збору. Перед по­садкою насіння очищають від м'ясистої оболонки.

Після того, як квітки пов'януть, на рослині з'являються невеликі круглі ягоди зеленого кольору. У міру дозрівання вони стають червонуватими. Насіння - дводольне.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool