Наша кнопка:


Головна Словник термінів Відвар, декокт
Відвар, декокт

ВІДВАР, декокт — рідка лікарська форма, що виготовляється переважно з твердих частин рослин нагріванням залитої водою сировини на водяній бані. Щоб приготувати, наприклад, відвар у співвідношенні 1:20, 10 г попередньо подрібненої (кора, кореневища, коріння - до 3, плоди і насіння — до 5 мм) сировини кладуть в емальовану посудину, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, накривають кришкою і нагрівають в киплячій воді (на водяній бані) 30 хв, охолоджують при кімнатній температурі 10 хв, проціджують через подвійний шар марлі, відтискуючи рослину. Об'єм одержаного відвару доводять кип'яченою водою до 200 мл, промиваючи вичавки. Відвари з рослин, що містять дубильні речовини (листя мучниці звичайної, кори дуба звичайного, крушини ламкої, кореневища ревеню тангутського і ін.), проціджують після закінчення підігрівання. Вживають відвари охолодженими. Виняток становлять відвари з сечогінними та потогінними властивостями, які п'ють теплими або гарячими. Зберігають відвари у холодильнику не більше 3—4 днів. Перед вживанням їх треба збовтувати.

ВІДВАР, декокт scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool