Настій
Наша кнопка:


Настій

НАСТІЙ — рідинна лікарська форма. Виготовляється переважно з м'яких частин рослин, а також із сировини, що містить леткі й такі, що руйнуються при тривалому нагріванні, речовини, нагріванням залитої водою сировини на водяній бані. Щоб приготувати, наприклад, настій у співвідношенні 1:20, 10 г попередньо подрібненої (листя й квітки — до 5 мм, стебла — до 3 мм, листя мучниці звичайної — до 1 мм) сировини кладуть в емальовану посудину, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, накривають кришкою і нагрівають в киплячій воді (на водяній бані) 15 хв, охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують через подвійний шар марлі, відтискуючи рослину. Об'єм одержаного настою доводять кип'яченою водою до 200 мл, промиваючи вичавки. Вживають настої охолодженими. Виняток становлять настої з сечогінними та потогінними властивостями, які п'ють теплими або гарячими. Зберігають настої у холодильнику не більше 3—4 днів. Перед вживанням їх треба збовтувати.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool