Слизи
Наша кнопка:


Слизи

СЛИЗИ — речовини рослинного, тваринного і мікробного походження, які утворюють в'язкі й клейкі водні розчини. Слизи рослин — гідрофільні полісахариди, які наявні в насінні, коренях, бульбах, корі, листках тощо й нагромаджуються перевалено в слизових ходах. Нейтральні слизи (наприклад, глюкоманани, галактоманани) подібні до геміцелюлози, кислі — містять уронові кислоти і за структурою наближаються до камедей. У значній кількості слизи містяться в насінні льону звичайного, бульбах зозулинців, коренях алтеї лікарської, листі подорожника великого, квітках ромашки лікарської, трави череди трироздільної та ін. У медичній практиці слизи, як і камеді (густі соки, що виділяються з надрізів або ушкоджених ділянок деяких рослин), використовують як пом'якшувальні, протизапальні й обволікаючі засоби, що захищають слизову оболонку від подразнень, сповільнюють всмоктування отрут і ліків, а також подовжують дію ліків у кишках.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool