Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Актинідія пурпурова
Актинідія пурпурова
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Актинідія пурпурова, актинидия пурпурная, Actinidia рumwеа

Актинідія полігамнаЦе — багаторічна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана 8— 10 м завдовжки. Листки чергові, цілісні, зверху темно-зелені, зни­зу — ясно-зелені, голі або опу­шені вздовж центральної жилки. Квітки дводомні, правильні, 5-пелюсткові, білі, одиничні. Плід — ягода пурпурового кольору, з но­сиком, від яйцевидної до ви­довженої форми з соковитим м'якушем, 2—2,5 см завдовжки. Цвіте у липні.

Поширення. Походить з Китаю. В Україні вирощують у ботанічних садах як декоративну і плодо­ягідну рослину.

Заготівля і зберіганая — як у стат­тях Актинідія гостра і Акти­нідія коломікта.

Хімічний склад. Плоди містять аскорбінову кислоту (85,8—112,0 мг % ), цукри (4,4—7,6 % ), каротин (0.06—0,10 мг% І, катехіни (20,0— 26,2 мг%), антоціани (37,2—125,0 мг % ) тощо.

Використання. Плоди А. п. вико­ристовують так, як і плоди акти­нідії гострої та актинідії коломікти. Сік із ягід А. п. — доб­рий замінник апельсинового соку. Сік або свіжі плоди А. п, цілюще впливають на роботу кишечника, особливо у дітей. Для приготування з плодів А. п. желе, в якому довго зберігається аскорбінова кислота, свіжі ягоди перетирають з цукровим піском у пропорції 2:3 за вагою. Збе­рігають при температурі не вищій за 15°. Для задоволення добової потреби в вітаміні С досить 10—15 г такого желе.

Актинідія полігамна Актинідія полігамна Актинідія полігамна
scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool