Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Алтея лікарська
Алтея лікарська
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Алтея лікарська, проскурняк, гордовля, папурник, слизник; алтей лекарственный Althaea officinalis

Алтея коноплевиднаЦе — багаторічна повстистоопушена, з міцним розгалуженим корене­вищем і м'ясистими довгими ко­ренями рослина родини маль­вових, заввишки до 1,5 м. Стебел багато, вони прямостоячі, прості або у верхній частині галузисті. Листки чергові, черешкові, яйце­видні або видовженояйцевидні, трохи лопатеві, по краю заруб­часто-зубчасті. Квітки двостате­ві, правильні, в китицевидно-во­лотевидних суцвіттях. Віночок блідо-рожевий. Плід — багатосім'янка. Цвіте у серпні — ве­ресні.

Поширення. Росте по всій тери­торії України на вологих луках по берегах річок, стариць, озер і ставків, по чагарниках, на забо­лочених та солонцюватих місцях. Заготівля і зберігання. Заготов­ляють корені (Radix Althaeae) дво­річного і старшого віку рослин восени після відмирання надзем­ної частини. Корені швидко ми­ють холодною водою, підсушу­ють, знімають кору і, розрізавши вздовж на 2—4 частини, швидко сушать під наметом або в сушар­ках при температурі 30—35°. Зберігають у сухих (сировина дуже гігроскопічна), добре про­вітрюваних приміщеннях. Строк придатності — 3 роки. В деяких зарубіжних країнах заготовляють і листя (перед цвітінням), і квітки (під час цвітіння). Хімічний склад. Корені А. л. містять слиз (бл. 35% ), крохмаль (37%), цукор (8%), аспарагін (2%), бетаїн (4%), жирну олію (1,7%), пектини (16%). Листя і квітки містять незначну кіль­кість слизу і ефірної олії, в плодах є жирна олія (12 % ).

Алтея лікарська
Алтея лікарська
Алтея лікарська

Фармакологічні властивості і ви­користання. Препарати А. л. вияв­ляють протизапальну, пом'якшу­вальну, відхаркувальну та захис­ну обволікаючу дію на слизову оболонку шлунка, сприяють три­валішому впливові призначуваних разом з ними інших лікарських речовин, уповільнюючи всмокту­вання їх. У науковій і народ­ній медицині А. л. приймають всередину у вигляді відвару або холодного настою коріння при захворюваннях органів дихан­ня (хронічні бронхіти, трахеїти, ларингіти, бронхопневмонії, брон­хіальна астма, коклюш) та шлун­ково-кишкового тракту (катараль­ні стани стравохода, гастрити, ентероколіти, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, особливо супроводжувана про­носами). Настій і екстракт, крім того, використовують внутрішньо при лікуванні екземи і псоріазу. В народній медицині відвар ко­ріння А. л. внутрішньо вжива­ють при запаленні сечового міху­ра, болісному мимовільному се­човиділенні, диспепсії у дітей, запальних процесах у нирках; зовнішньо — для полоскання ро­тової порожнини, горла, проми­вання очей при запаленні повік, для клізм при діареї, а також як протизапальний і пом'якшу­вальний засіб у вигляді припарок. Відвар коріння А. л. у молоці використовують при туберкульозі легень. Авіценна пропонував відвар з коріння, листя і насіння А. л. як пом'якшувальний засіб при плевритах, каменях у сечо­вому міхурі і навіть при пухли­нах. Коріння А. л. використовують для приготування пілюльної маси та як слизистий продукт у дієтич­ному харчуванні. В зарубіжній практиці при лікуванні захворю­вань горла, легень і травного тракту нарівні з коренями вико­ристовують і листя та квітки А. л. Корінь А. л. входить до складу грудних чаїв. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО - відвар коренів (6 г або 2 столові ложки коренів на 200 мл окропу) п'ють гарячим по половині чи третині склянки 3—4 рази на день після їди; настій коренів холодний (6,5 г коренів на 100 мл води кімнат­ної температури, настоюють 1 годину) по 1 столовій ложці через кожні 2 години; настій коренів гарячий (1 столова ложка коренів на 200 мл води кімнатної температури, настою­ють 4 години, кип'ятять 6—7 хвилин, охолоджують) п'ють теплим по 2 сто­лові ложки 3—4 рази на день. З готових препаратів застосовують: сухий екс­тракт алтейного кореня (Ехїгасїит А1- Шаеае siccum); рідкий екстракт ал­тейного кореня (Ехїгасїит АІШаеае f1uidum); мукалтин (МисаШпит) по 1—2 таблетки 2—3 рази на день; сироп алтейний ) використовують для поліпшення сма­кових якостей мікстур та як обволі­каючий засіб (дітям дають по 1 чай­ній ложці через кожні 2 години при простудних захворюваннях).

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool