Боби
Наша кнопка:


Боби
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Боби, бобы, Vicia taba

БобиЦе — однорічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямостояче, малорозгалужене, голе, чотиригранне, 20—160 см заввишки. Листки парноперисті, з 4—6 великих (4—8 см завдовжки), еліптичних або видовжених, трохи м'ясистих листочків. Квітки зигоморфні (див. Зигоморфна квітка), двостатеві, по 2—4 в коротеньких китицях; віночок білий з чорними оксамитними плямами на крильцях. Плід — біб. Цвіте у червні — липні.

Поширення. Походить з Середньої Азії. На Україні вирощують як кормову і зернову бобову рослину.

Сировина. Використовують зелене і стигле насіння у вигляді різних страв, але найкраще — у вигляді пюре. Рослина неофіцинальна. 

Хімічний склад. Насіння Б. містить білок (до 35 % ), незамінні амінокислоти (аргінін, гістидин, метіонін, лізин та інші), вуглеводи, органічні кислоти, ліпіди тощо.

Фармакологічні властивості і використання. В народній медицині Б. використовують як в'яжучий і протизапальний засіб. Пюре Б. корисно вживати при проносі, дизентерії та при інших кишкових захворюваннях, як засіб від нудоти і кашлю. Як зовнішній засіб зварені в молоці або воді й розтерті Б. прикладають до наривів і шкіри, ураженої запальними процесами. Як косметичний засіб (для обмивання обличчя) використовують настій або відвар квіток Б. ПРОТИПОКАЗАНО вживати Б. при подагрі, гострих нефритах, загостренні запальних процесів шлунка і кишечника, при хронічній недостатності кровообігу.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool