Брусниця
Наша кнопка:


Брусниця
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

БрусницяБрусниця, брусника, Vaccinium vitis-idaea

Це — вічнозелений кущик родини брусничних. Має довге повзуче кореневище. Стебло прямостояче, галузисте, 8—25 см заввишки. Листки чергові, оберненояйцевидні або еліптичні, блискучі, шкірясті, з загнутими краями, зісподу — з темними залозками. Квітки правильні, з біло-рожевим або рожевим дзвоникуватим віночком, у верхівкових китицях. Плід — округла яскраво-червона ягода. Цвіте у травні — червні. Плоди достигають у липні — серпні.

Поширення. Росте на Поліссі, в Карпатах, зрідка — на півночі Лісостепу у хвойних і мішаних лісах.

Заготівля і зберігання. Використовують листя і плоди. Листя заготовляють одразу як зійде сніг і до початку цвітіння рослини або восени після плодоношення. Сушать під наметом або на горищі, часто перемішуючи. Сухої сировини виходить 10 %. Строк придатності — 3 роки. Сировина (Folium Vitis idaeae) відпускається аптеками.

Хімічний склад. Листки Б. містять фенольні глікозиди арбутин (до 9 % ), метиларбутин і мелампсорин, гідрохінон, дубильні речовини (до 10 % ), фенолокислоти, флавоноїди, урсолову, хінну, винну, елагову і галову кислоти та інші сполуки. Ягоди містять цукри (3,8—8,7 % ), каротин (до 0,12 мг% ), аскорбінову кислоту (8— 20 мг%), рибофлавін (0,13 мг%), флавоноїди (400 мг% ), органічні кислоти (1,7—2,1 % ), фенолокислоти, пектини (0,2—0,3 % ), дубильні речовини, барвники, арбутин, сполуки марганцю тощо.

Фармакологічні властивості і використання. Препарати Б. здатні підвищувати діурез, знижувати кількість цукру в крові. Вони мають антисептичні, в'яжучі, жовчогінні й солерозчинні властивості. Настій або відвар листя Б. використовують при хворобах печінки, пієлонефриті, циститі, нирковокам'яній хворобі, гострих та хронічних запальних процесах у сечовивідній системі, нічному нетриманні сечі, гастроентеритах, гнильних проносах, метеоризмі, хронічних запорах, подагрі, остеохондрозі, легких формах цукрового діабету, а також при ревматоїдних та інфекційних неспецифічних артритах. Ягоди використовують при туберкульозі легень, катарі шлунка з недостатньою кислотністю, нирковокам'яній хворобі й ревматизмі, як вітамінний, протискорбутний та протигнильний засіб. Вживають ягоди свіжими, квашеними і вареними. Відвар ягід добре гамує спрагу при гарячці. Сік п'ють при підвищенні кров'яного тиску. В акушерно-гінекологічній практиці настій або відвар листя Б. використовують при набряках і нефропатії вагітних, а ягоди — при неврозах у клімактеричний період, анемії вагітних та при септичних захворюваннях у післяпологовий період.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО— відвар листя (2 столові ложки на склянку окропу) по половині — третині склянки 2—3 рази на день; суміш ягід і листя Б. та трави звіробою звичайного у співвідношенні 1 : 1 : 1 готують як настій (1 столову ложку суміші на склянку окропу, кип'ятити 10 хв, настоювати 1 годину, процідити) і п'ють по півсклянки 5 раз на день, починаючи з 4-ї години, при нічному нетриманні сечі. ЗОВНІШНЬО — сік у вигляді примочок і зрошень при лікуванні лишаїв і корости.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool