Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Буркун лікарський
Буркун лікарський
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Буркун лікарськийБуркун лікарський, варгун, борконь, буркун жовтий, липка; донник лекарственный, Melilotus officinalis

Це — дворічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямостояче, розгалужене, голе або вгорі розсіяноволосисте, 30—100 см заввишки. Листки трійчасті. Листочки дрібнозубчасті; у нижніх листк і в— оберненояйцевидні, у верхніх — видовженоланцетні. Прилистки шиловидні, цілісні. Квітки двостатеві, зигоморфні (див. Зигоморфна квітка), дрібні, жовті, у багатоквіткових пазушних китицях. Плід — біб. Цвіте у червні — серпні.

Поширення. Росте по всій території України на лісових галявинах, узліссях, на схилах балок, біля доріг та канав, як бур'ян у садах.

Заготівля і зберігання. Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини. Зрізають верхівки довжиною 30 см і бокові пагони. Сушать на сонці або під наметом. Суху траву обмолочують і просівають через дротяне сито, щоб відділити товсті стебла. Сухої сировини виходить 25—28 % . Строк придатності —2 роки. Аптеки сировину не відпускають.

Хімічний склад. Трава Б. л. містить кумарин (0,4—0,9 % ), мелілотин, кумарову і мелілотову кислоти, глікозид мелілотозид, похідні пурину, жироподібні речовини (4,3 %), білок (17,6 %), ефірну олію (0,01 % ).

Фармакологічні властивості і використання. Препарати Б. л. мають відхаркувальні, пом'якшувальні, седативні, болетамувальні, вітрогінні та антикоагулюючі властивості. Вони посилюють кровообіг, сприяють зменшенню набряків і усуненню запальних процесів. Б. л. використовують для виготовлення зеленого витяжного пластиру, при стенокардії й тромбозі коронарних судин, як протисудомний засіб, входить до складу сумішей лікарських рослин, що застосовуються при бронхіті, туберкульозі легень, болях у шлунку, набряках та ревматизмі. В народній медицині, крім того, Б. л. використовують при кашлі, мігрені, безсонні, гіпертонії, клімактеричних розладах, хворобах яєчників, як засіб, що стимулює виділення молока у матерів-годувальниць.
У болгарській народній медицині Б. л. п'ють при герпесі, фурункулах та тріщинах заднього проходу.
У вітчизняній і зарубіжній народній медицині препарати Б. л. широко використовують і як зовнішній засіб: припарки або компреси — для розм'якшення та розсмоктування затверділостей, абсцесів, недозрілих фурункулів, набряків, при герпесі й тріщинах заднього проходу; мазь — для розтирань після простуди і при порізах.
З профілактичною метою використовують Б. л. і як харчову рослину: молоде свіже листячко — для приготування супів, окрошок, салатів; суміш сухого листя й суцвіть — як заправку в супи, салати і компоти.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій трави (2 столові ложки трави на 200 мл окропу) по половині-третині склянки 2—3 рази на день; настій трави (1 столова ложка на 300 мл окропу, настоюють 2 години) п'ють теплим по півсклянки тричі на день при фурункулах, герпесі, тріщинах заднього проходу; суміш квіток Б. л. і підбілу звичайного, трави золототисячника малого у співвідношенні 1:1:1 готують як напар (1 столова ложка суміші на 1 склянку окропу, настоюють 10 хв) і п'ють по третині склянки 6 раз на день протягом 3—4 тижнів при захворюваннях яєчників, з умовою повного утримання від статевих зносин на період лікування. ЗОВНІШНЬО — настій квіток на олії (1:10) для прискорення «визрівання» (наривання) фурункулів; компреси або примочки з обпареного окропом листячка й квіток або з настою (2 столові ложки трави на 500 мл окропу, настоюють 20 хв) при фурункулах і тріщинах заднього проходу та як розсмоктувальний засіб при запаленні грудних залоз, опухах суглобів, спричинених ревматизмом, при наривах, що не дозрівають; 2 столові ложки суміші трави Б. л., листя мальви лісової й алтеї лікарської, квіток ромашки лікарської та насіння льону звичайного (у співвідношенні 1:1:1:1:1) проварюють у 50 мл води і застосовують для примочок і припарок при герпесі. Вітамінні салати: відварену картоплю нарізують кусочками, посипають подрібненою цибулею і буркуном, заправляють олією або сметаною (на 200 г картоплі беруть 25 г молодого листячка Б. л., 25 г зеленої цибулі, 20 г олії або сметани); тонко порізані свіжі огірки посипають подрібненою цибулею і буркуном, прикрашають кусочками яйця і заправляють сметаною або майонезом (на 50 г огірків беруть 25 г молодого листячка Б. л., 25 г зеленої цибулі, чверть яйця, 20 г сметани або майонезу).

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool