Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Гібіск їстівний
Гібіск їстівний
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Гібіск їстівний, бамия, Hibiscus esculentus

Гібіск їстівний Це — однорічна трав'яниста рослина родини мальвових. Стебло розгалужене, 1,5—2 м заввишки. Листки довгочерешкові, серцевидні, 3—7-лопатеві або пальчастороздільні з широкоовальними зубчастими частками. Квітки двостатеві, правильні, великі, одиничні в пазухах листків; віночок жовтий, при основі — з темною плямою. Плід — коробочка, з 5—11 гранями. Цвіте у липні — серпні.

Поширення. Культивують на півдні як харчову рослину.

Сировина. Споживають (відвареними або консервованими) молоді (3—6-денні) зав'язі.

Хімічний склад. Молоді зав'язі містять значну кількість білків, слиз, аскорбінову кислоту (до 45 мг% ), каротин, вітаміни групи В.

Фармакологічні властивості і використання. Рослина має сечогінні властивості. Плоди Г. ї.— цінний дієтичний продукт для хворих на гастрит і виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки, їх їдять вареними або смаженими, використовують для приготування супів і соусів, сушать, заморожують, консервують.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool