Наша кнопка:


Жито посівне
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Жито посівне, рожь посевная, Secale cereale

Жито посівнеЦе — однорічна трав'яниста рослина родини злакових. Стебел звичайно кілька, вони прямі, голі, 60—200 см заввишки, з добре виявленими вузлами («колінцями») і порожнистими меживузлями. Листки лінійні, голі, голубувато-зелені. Суцвіття — густий дворядний колос, з майже голою, після достигання неламкою віссю. Колоски двоквіткові, з зачатком третьої квітки; колоскові луски лінійношиловидні, без остюка або з остюком, значно коротшим за саму луску; нижня квіткова луска — з війчастим кілем, з 3—5 жилками, вгорі поступово звужена на остюк. Плід — зернівка. Квітує у червні.

Поширення. Вирощується по всій території України як зернова культура.

Сировина. З лікувальною метою використовують житній хліб і висівки.

Хімічний склад. Зернівки жита посівного містять білок (до 11 % ), вуглеводи (67,4 %), клітковину (3,5 %), від 0,6 до 1, 6 % мінеральних речовин (фосфор, кальцій, мідь, марганець, цинк, фтор), тіамін, рибофлавін, піридоксин, нікотинову кислоту й жири, які складаються переважно з тригліцеридів олеїнової, пальмітинової і стеаринової жирних кислот. Вважається, що за амінокислотним складом білки жита повноцінніші за білки пшениці.

Фармакологічні властивості і використання. Житній хліб належить до сильних збудників шлункової секреції. Затримуючись у шлунку 3—4 години, він є його механічним і хімічним подразником. Житній хліб виявляє легку послаблюючу дію і особливо корисний при тривалих запорах. Розмочений у гарячому молоці житній хліб або тепле житнє тісто прикладають до наривів і твердих болісних пухлин для прискорення їхнього «визрівання», розм'якшення та розсмоктування. Відвар житніх висівок вживають як пом'якшувальний та відхаркувальний засіб і при проносах. До негативних якостей слід віднести здатність житнього хліба спричинювати метеоризм.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool