Жостір проносний
Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Жостір проносний
Жостір проносний
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Жостір проносний, чорноягідник; жостер слабительный, Rhamnus cathartica

Жостір проноснийЦе — дуже галузистий кущ або невелике (1—3 м заввишки) деревце родини жостерових. Кора на стовбурі чорна, гілки супротивногалузисті, на кінцях — з колючками. Листки супротивні, черешкові, еліптичні або яйцевидноеліптичні, дрібнозубчасті, з 3—4 парами зісподу випнутих бокових жилок. Квітка одностатеві, дводомні, чотирироздільні, вузько-дзвоникуваті, з дуже дрібними, часом зовсім нерозвиненими зеленуватими пелюстками, зібрані по 10—15 у пазушні пучки. Плід кістянковидний, чорний. Цвіте у травні — червні. Плоди достигають у серпні — вересні.

Поширення.Росте по всій території України у лісах, на узліссях, серед чагарників.

Заготівля і зберігання. З лікувальною метою використовують достиглі плоди без плодоніжок (Fructus Rhamni catharticae). Плоди сушать у теплих приміщеннях або в сушарках при температурі 50—60°. Сухої сировини виходить 14—15 % . Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Термін придатності — 4 роки.

Сировина відпускається аптеками.

Хімічний склад. Плоди містять дубильні речовини, вільні і зв'язані глікозиди (0,75 % ) групи антрахінону (франгулаемодин, рамноксантин, рамнокатартин, жостерин), флавоноїди (рамноцитрин, ксанторамнетин, кемпферол), органічні кислоти, пектинові речовини, камедь, барвники, аскорбінову кислоту, цукор, слиз та гіркоти.

Фармакологічні властивості і використання. У науковій медицині плоди Ж. п. використовують як проносний засіб, особливо при хронічних, атонічних і спастичних запорах; у народній медицині — при водянці, кашлі, задусі, гастритах, жовтяниці, геморої та подагрі, як глистогінний засіб та при хронічних захворюваннях шкіри. Плоди Ж. п. входять до складу проносного чаю. Есенцію з свіжих плодів використовують у гомеопатії.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар плодів (20 г плодів на 200 мл окропу) по півсклянки на ніч; настій плодів (столова ложка плодів на 200—300 мл окропу, настоюють 8 годин) по столовій ложці З—4 рази на день або по півсклянки на ніч; сік плодів п'ють по 1 столовій ложці (діти — по 1 чайній ложці) як послаблюючий і сечогінний засіб та при хронічних хворобах шкіри; свіжі плоди вживають натщесерце по 10—20 штук на прийом. У великих дозах плодя Ж. п. спричинюють блювоту і запалення шлунково-кишкового тракту.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool