Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Зеленчук жовтий
Зеленчук жовтий
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

Зеленчук жовтий, губаня жовта, земляний ладан; зеленчук жёлтый, Galeobdolon luteum

Зеленчук жовтийЦе — багаторічна трав'яниста рідкоопушена рослина родини губоцвітих. Стебла висхідні, прості, зрідка — розгалужені, біля основи — червонуваті, 15—50 см заввишки. Листки прості, цілісні, супротивні, черешкові, яйцевидні, подвійнозубчасті, часто з сріблястими білими плямами. Квітки — у шестиквіткових кільцях. Віночок двогубий, жовтий; верхня губа довговійчаста, лопаті нижньої губи яйцевидні, середня лопать більша за бічні. Плід — з чотирьох горішків. Цвіте у травні — червні.

Поширення. Росте в листяних лісах і в чагарниках по всій території України, крім Степу і Криму.

Сировина. Для виготовлення ліків використовують траву, яку заготовляють під час цвітіння рослини. Зривають верхівки стебел (суцвіття разом з листками). Сушатр під наметом або в приміщенні з доброю вентиляцією. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад ще слабо вивчено. Відомо, що рослина містить водорозчинні сполуки кремнію.

Фармакологічні властивості і використання. В народній медицині зеленчук використовують як засіб, що має сечогінну та протизапальну властивості. Настій трави з рослини вживають при гострих і хронічних циститах, гломерулонефритах і уретритах, при пієлонефриті, аденомі передміхурової залози, при нетриманні сечі у людей похилого віку внаслідок зниження тонусу сфінктерів сечового міхура.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — наст/й трави (1 чайна ложка сировини на 200 мл окропу, настоюють 10 хв, проціджують) п'ють теплим по 2—3 склянки на день ковтками; чотири столові ложки суміші квіток зеленчука жовтого (20 г), трави звіробою звичайного і листя мучниці звичайної (по 40 г), трави хвоща польового (ЗО г), бруньок берези пухнастої, стовпчиків кукурудзи звичайної, трави споришу звичайного, квіток материнки звичайної (по 20 г), і квіток ромашки лікарської (15 г) настоюють 12 годин на 1 л води, кип'ятять 10 хв, проціджують і п'ють по півсклянки 4 рази на день через 1 годину після їди при гострому і хронічному гломерулонефритах.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool