Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Квасоля звичайна
Квасоля звичайна
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Квасоля звичайна, фасоль обыкновенная, Phaseolus vulgaris

Квасоля звичайнаЦе — однорічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямостояче, розгалужене, невитке, 30—80 см заввишки (кущова форма). Листки довгочерешкові, трійчасті. Квітки білі, рожеві або лілові, в пазушних китицях. Плід — біб. Цвіте у червні — серпні.

Поширення. Походить з Південної або Центральної Америки. На Україні вирощують як харчову рослину.

Сировина. Використовують лушпиння («стручки») — стиглі пожовтілі оплодні (Cortex fructus Phaseoli vulgaris). Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад. Оплодні містять бетаїн, аргінін, лізин, триптофан, тирозин, лейцин, аспарагін,холін, геміцелюлозу (45—50% ) та макро- і мікроелементи (кремній, мідь, кобальт, нікель). У стиглому насінні (зерні) є білок (20—30%), вуглеводи (50—60%), жири (до 3,6%), клітковина, вітаміни групи В, аскорбінова кислота, калій, фосфор, мідь, цинк тощо.

Фармакологічні властивості і використання. Препарати з квасолевого лушпиння мають дермотонічні, сечогінні, антибіотичні та гіпоглікемічні властивості й використовуються для лікування хронінних дерматозів, гіпертонії, ревматизму, запалень нирок, легких форм цукрового діабету та набряків, спричинюваних захворюваннями нирок. Страви з К. з. (особливо у вигляді пюре) корисно вживати при гіпацидних гастритах, атеросклерозі й порушеннях ритму серцевої діяльності.

Лікарські форми І застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар лушпиння (15— 20 г подрібненого сухого лушпиння на 1 л води, кип'ятять 3—4 години) — добова доза 500 мл, пити ковтками. При сечових каменях суміш квасолевого лушпиння, листя чорниці звичайної, квіток терну звичайного, трави деревію звичайного, хвоща польового та звіробою звичайного у співвідношенні 3:3:3:3:6:6 готують як настій (1 столова ложка на 1 склянку холодної води, настоюють 6 годин, доводять до кипіння) і вживають протягом дня 1 склянку за кілька разів. При цукровому діабеті: суміш лушпиння квасолі, листя чорниці, соломи вівса звичайного і сім'я льону звичайного у співвідношенні 2:2:2:1 готують як відвар (3 столові ложки на 3 склянки окропу, варити 20 хв) і п'ють по 3 столові ложки тричі на день; суміш листя чорниці звичайної і кропиви дводомної, квасолевого лушпиння і коріння кульбаби лікарської у співвідношенні 1:1:1:1 готують як відвар (1 столова ложка на 1 склянку окропу, варять 20 хв, настоюють 20 хв, проціджують) і приймають по 1 склянці 3—4 рази на день перед їдою; суміш лушпиння квасолі, листя м'яти перцевої та кукурудзяних стовпчиків з приймочками у співвідношенні 7:1:2 готують як настій (3 столові ложки на 3 склянки окропу, варять 5—7 хв, настоюють 10 хв, проціджують) і приймають по півсклянки тричі на день; суміш квасолевого лушпиння, коренів лопуха справжнього й листя чорниці звичайної у співвідношенні 1:1:1 готують як настій (60 г на 1 л води, настоюють 12 годин, кип'ятять 5 хв, настоюють ще 1 годину, проціджують) і приймають по три чверті склянки 5 раз на день через 30 хв після їди.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool