Наша кнопка:


Кріп запашний
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

Кріп запашний, копрій; укроп душистый, Anethum graveolens

Кріп запашнийЦе — однорічна трав'яниста з синюватою поволокою рослина родини селерових (зонтичних). Стебло прямостояче, круглясте, посмуговане, галузисте, 40—100 см заввишки. Листки чергові, яйцевидні, 2—3-перистороздільні, з лінійними нитковидними кінцевими частками; нижні — черешкові; верхні — сидячі, з білооблямованими піхвами і зменшеними пластинками. Квітки дрібні, двостатеві, жовті, у складних 20—50-променевих зонтиках, без обгортки. Плід — плеската коричнева двосім'янка. Цвіте у травні — серпні.

Поширення. Кріп запашний розводять на городах як пряносмакову рослину, іноді він дичавіє і росте як бур'ян. Походить з Персії і Східної Індії.

Заготівля і зберігання. Для лікарських потреб використовують плоди кропу (Fructus Anethi) і свіже листя. Збирають плоди кропу, коли половина з них дозріє: зривають або зрізують цілі рослини з плодами, зв'язують у снопики й залишають достигати, а потім обмолочують. При необхідності плоди досушують. Сухі плоди зберігають у добре закритих банках. Строк придатності — 2 роки. Плоди відпускаються аптеками.

Хімічний склад. Плоди кропу містять ефірну олію (2—4%), флавоноїди, каротин, до 20 % жирної олії. В листі кропу знайдено ефірну олію (1,5%), флавоноїди (кверцетин, ізорамнетин, кемпферол), вітамін С (135 мг%), каротин (до 12 мг%), фолієву, нікотинову і пантотенову кислоти, солі калію, кальцію, фосфору і заліза. Головними складовими частинами ефірної олії є кетон карвон, терпеноїди феландрен, дилапіол, терпінен і лимонен.

Фармакологічні властивості і використання. В науковій медицині настій плодів застосовують як відхаркувальний і вітрогінний засіб. У народі настій або порошок насіння кропу вживають всередину для профілактики приступів грудної жаби, при гіпертонічній хворобі 1 і 2-го ступенів, хронічній коронарній недостатності, безсонні, при спастичних станах м'язів органів черевної порожнини, алергічному дерматиті, сверблячці (Pruritus), виразці гомілки, геморої, як сечогінний, проносний і молокогінний засіб та як засіб, що збуджує й поліпшує апетит і травлення, заспокоює коліки й судому. Часто плоди кропу використовують у сумішах з іншими лікарськими рослинами. Свіже листя кропу корисно вживати при гіпохромній анемії й серцевій астмі. Як зовнішній засіб настій насіння застосовують у вигляді примочок при хворобах очей і при гноячкових ураженнях шкіри. Молоде листя й стебла використовують як ароматичну приправу для страв, а на початку утворення насіння — як спеції при солінні огірків і помідорів. З насіння добувають ефірну олію, яку використовують у парфюмерній, кондитерській і консервній промисловості.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій плодів (1 чайна ложка подрібненої сировини на 300 мл окропу, настоюють 1 годину) по півсклянки тричі на день; порошок плодів кропу приймають по 1 г тричі на день, запиваючи водою.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool