Кунжут східний
Наша кнопка:


Кунжут східний
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Кунжут східний, кунжут индийский, Sesamum indicum, синонім — S. orientate

Кунжут східнийЦе — однорічна трав'яниста рослина родини кунжутових. Стебла опушені, прямостоячі, чотири-, восьмигранні, розгалужені, 80—110 см заввишки. Листки довгочерешкові, чергові або супротивні, цілокраї або зубчасті, 10—30 см завдовжки: нижні — округлі; серединні — ланцетні, еліптичні або видовженояйцевидні, надрізані або глибокопальчастороздільні; верхні — вузькі. Квітки великі, на короткій квітконіжці, по 1—3 в пазухах листків; віночок двогубий, опушений, фіолетовий або рожевий, рідко — білий. Плід — видовжена багатонасінна коробочка. Цвіте у червні — липні.

Поширення. Кунжут східний походить з південно-західної Африки. На півдні України кунжут вирощують як олійну рослину.

Сировина. З лікувальною метою використовують насіння (Semen Sesami), кунжутову олію (Oleum Sesami) та сік із свіжого листя.

Хімічний склад. Насіння рослини містить жирну олію (близько 55%), білок (до 20%), вуглеводи (16 % ), лігнани (сезамін, сезамолін), фітостерин, вітамін Е, амінокислоти (гістидин, триптофан) та значну кількість фосфору і кальцію. *

Фармакологічні властивості і використання. Кунжутова олія має здатність збільшувати кількість тромбоцитів у крові й прискорювати її зсідання. Це робить її ефективною при лікуванні тромбопенічної пурпури, есенціальної тромбопенії та геморагічних діатезів. У фармацевтичній практиці олію використовують як основу для приготування мазей, лініментів, пластирів, олійних емульсій та розчинів жиророзчинних препаратів для ін'єкцій. У поєднанні з соком алое і виноградним соком кунжутову олію приймають усередину при бронхіальній астмі й сверблячих дерматозах. Кунжутову олію використовують і в харчовій промисловості. В народній медицині порошок з насіння кунжуту використовують як тонізуючий, антисептичний і протизапальний (зовнішньо) засіб, а сік із свіжого листя втирають у шкіру голови при сухій себореї. Насіння використовують ще й для виготовлення цукерок, халви та інших східних солодощів. Кунжутова макуха, одержана при холодному пресуванні насіння, йде на виготовлення кондитерських виробів, а в суміші з пшеничним борошном її використовують для виготовлення дієтичних хлібців.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — кунжутову олію п'ють по 1 столовій ложці, а діти — по 1 чайній ложці 3 рази на день до їди; порошок з насіння приймають по 15—20 г (з водою) 3 рази на день до їди.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool