Наша кнопка:


Головна Лікарські рослини Півонія вузьколиста
Півонія вузьколиста
Рейтинг Користувача: / 3
НайгіршеНайкраще 

Півонія вузьколиста, воронець; пион узколистный, Paeonia tenuifolia

Півонія вузьколистаЦе — багаторічна трав'яниста рослина родини півонієвих. Має кореневище з потовщеними у вигляді довгастих шишок, що сидять на коротких ніжках, коренями. Стебла прості, голі, 20—50 см заввишки. Листки двічі або тричі перисто-розсічені на вузькі (1 — 2 мм завширшки), лінійно-нитковидні цілокраї частки. Квітки правильні, двостатеві, великі (до 8 см у діаметрі), одиничні на верхівці стебла; пелюсток 8—10, вони криваво-червоні. Плід складається з 2—5 багатонасінних повстистоопушених листянок. Цвіте у травні.

Поширення. Півонія вузьколиста — зникаюча рослина. Зрідка трапляється на півдні Лісостепу, в Степу та в Криму. Полюбляє степові схили та узлісся. Легко вирощується в культурі. Занесена до Червоної книги України.

Заготівля і зберігання. Для виготовлення ліків використовують траву (зрізають під час цвітіння рослини) і кореневі шишки (копають восени) культивованих рослин. Сушать сировину на горищі або під укриттям на вільному повітрі. Готову сировину зберігають у щільно закритих банках чи бляшанках.

Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад. Усі частини рос- лини містять дубильні речовини. У квітках є флавоноїди (кверцетин, кемпферол, ранункулатин і флавесцетин). Свіже листя містить значну кількість аскорбінової кислоти.

Фармакологічні властивості і використання. У зарубіжній і вітчизняній народній медицині настій кореневих шишок використовують при епілепсії, недокрів'ї, каїплі, нирковокам'яній хворобі, геморої, тріщинах заднього проходу, при мізерних і нерегулярних місячних та як засіб, що прискорює протвережування п'яних. Настій трави п'ють при хворобах серця.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій кореневих шишок (1 чайна ложка подрібненої сировини на 400 мл окропу, варити 5 хвилин, процідити) по півсклянки 3 рази на день до їди; настій трави (1 чайна ложка сировини на 3 склянки окропу, настояти 30 хвилин, процідити) по 1 столовій ложці 3 рази на день за 10—15 хвилин до їди. Притаманні рослині токсичні властивості вимагають обережності при застосуванні її. Передозування небезпечне!

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool