Наша кнопка:


Рожа рожева
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Рожа рожева, рожа городня; шток-роза розовая, Alcea rosea, синонім — Althaea rosea

Рожа рожеваЦе — багаторічна трав'яниста шерстисто-волосиста рослина родини мальвових. Стебло пряме, малогіллясте, 80—250 см заввишки. Листки чергові, 5—7-лопатеві, округлі або серцевидні, по краю — тупозубчасті; верхні — трилопатеві. Квітки великі (5—7 см у діаметрі), 5-пелюсткові, сидять у пазухах листків по одній або по дві на дуже коротких квітконіжках і утворюють на верхівці стебла колосовидне суцвіття; пелюстки майже округлі, їхня довжина дорівнює ширині, вони білі, рожеві, червоні до чорних. Плід — з численних, розміщених кільцем плодиків — сім'янок. Цвіте у липні — серпні.

Поширення. В дикому стані росте в Південній Європі та в Малій Азії. На Україні широко культивують як декоративну рослину.

Заготівля і зберігання. Для виготовлення ліків використовують квітки, зірвані з чашечкою (Flores Malvae arboreae cum calyce), або лише пелюстки (Flores Maivae arboreae sine calyce). Перевагу надають квіткам з темно-фіолетовим, майже чорним забарвленням. Заготовляють сировину протягом усього періоду квітування рослини (в міру розвитку окремих квіток). Зібрані квітки негайно сушать на відкритих майданчиках, на горищі або в приміщенні, яке добре провітрюється, попередньо прив'ялюючи на сонці. Рідше використовують коріння рослини, яке заготовляють так само, як і коріння алтеї лікарської.

Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад. Квітки рожі рожевої містять дубильні і барвні речовини та слиз. Значна кількість слизу є й у коренях.

Фармакологічні властивості і використання. Фармакологічні властивості і показання до призначення рожі рожевої збігаються з показаннями для алтеї лікарської. Барвна речовина, яка міститься в пелюстках, придатна для підфарбовування ліків, прохолоджуючих напоїв, кондитерських виробів тощо.

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій квіток (10 г сировини на 200 мл окропу настоюють 15—20 хвилин) по 1 столовій ложці З рази на день; холодний настій (1 столова ложка подрібнених квіток або коріння на 500 мл холодної кип'яченої води, настоюють одну годину) по півсклянки 4 рази на день.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool