Чаполоч пахуча
Наша кнопка:


Чаполоч пахуча
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Чаполоч пахуча, зубровка душистая, Hierochloe odorata

Чаполоч пахучаЦе — багаторічна трав'яниста кореневищна, з приємним запахом рослина родини тонконогових (злакових). Стебла висхідні, голі, гладенькі, 30—80 см заввишки, з порожнистими меживузлями і потовщеними вузлами. Листки чергові, плоскі, цілокраї, на безплідних пагонах лінійні, загострені, 5—6 мм завширшки і до 60 см завдовжки, зісподу зелені, голі, зверху — сіро-зелені; на квітконосних— лінійно-ланцетні, укорочені (1 — 3 см завдовжки), з видовженими гладенькими або шорсткими піхвами. На межі пластники і піхви є довгий (2—4 мм) гострий язичок. Квітки дрібні, різнорідні, зібрані в дрібні (3—5 мм), яйцевидні, трохи стиснуті з боків, з полиском, золотистобурі, 3-квіткові (серединні квітки двостатеві, бічні — чоловічі) колоски, що утрорюють на верхівці стебла яйцевидну розлогу волоть з тонкими гладенькими гілочками. Колоскові луски шипуваті, по краю з довгими війками. Нижні квіткові луски в чоловічих квітках шкірясті, по краю війчасті з коротким остюком, що виходить біля верхівки або із середини . спинки. Плід зернівка. Цвіте у травні — червні.

Поширення. Чаполоч пахуча росте переважно на Поліссі та в Лісостепу в соснових і мішаних лісах, на пісках, лісокультурних площах, вирубках і галявинах.

Заготівля і зберігання. З лікувальною метою використовують траву чаполочі (Herba Hierochioe), яку заготовляють після цвітіння рослини, зрізуючи листки й безплідні пагони серпом або ножем вище прикореневих буруватих листків. Після видалення квіткових волотей траву сушать у затінку на вільному повітрі або на горищі (розкладають тонким шаром на папері чи тканині або зв'язують у невеликі пучки й підвішують). Сухої трави виходить 50 % . Термін придатності — 2 роки.

Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад. Трава чаполочі містить кумарин (0,2% ), який надає їй ароматичного запаху, р-кумарову, ферулову й мелілотову кислоти. Дані про наявність у рослині алкалоїдів сумнівні.

Фармакологічні властивості і використання. У народній медицині настій з трави чаполочі використовують як засіб, що збуджує апетит і покращує травлення. Траву чаполочі широко використовують у лікеро-горілчаній промисловості для ароматизації вин і при виготовленні безалкогольних напоїв «Горіховий», «Ала-Тоо», «Спринт».

Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій трави (1 столову ложку сировини настоюють 30 хвилин на склянці окропу в закритій посудині) по 1 столовій ложці 3—4 рази на день за 10—15 хвилин до іди.

scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool