Наша кнопка:


Головна R (7 flowers) ... Rosmarinus Розмарин
Rosmarinus Розмарин

Rosmarinus Розмарин

Rosmarinus Розмарин

Клас (clasiss):
Дводольні (Eudicots)
Підклас (subclassis):
--- --- --- (--- --- ---)
Порядок (ordo):
Губоцвіті (Lamiales)
Родина (familia):
Глухокропивові (Lamiaceae)
Підродина (subfamilia):
--- --- --- (--- --- ---)
Рід (genus):
Розмарин (Rosmarinus)
Види (species):
Р. звичайний (R. officinalis)

Батьківщина розмарину — західне Середземномор'я. Найбільш інтенсивно вирощується в Іспаніі, також у Франції, Тунісі, Марокко, Італії та на Балканах.

Морфологія:

Розмарин -  це багатолітній декоративноцвітучий вічнозелений чагарник. При правильному догляді може досягати 1,5 м у висоту. Стебла рослини густо гіллясті, у міру зростання дерев’яніють і покриваються тонкою сірувато-бурою корою. Молоді гілки чотирьохгранні, покриті світлим войлокоподібним на­льотом. Листочки невеликі, довгасті, шкірясті, блискучі, темно-зелені, випускають тонкий приємний аромат. Розміщені на стеблі супротивно, листкові черешки укорочені.

Квітки дрібні, зібрані в китецевидні суцвіття, і забарвлення пелюсток може варіюватись від білого до фіолето­во-голубого. Плоди — округлі або злегка витягнуті не­великі горішки, зібрані в оберемок.

Догляд:

Температура

Для нормального розвитку рослини необхідна помірна температура повітря. Оптимальний температурний ре­жим — 12-18°С. Рослина не перено­сить різкого коливання температур і протягів. На літо розмарин краще всього винести на свіже повітря.

Освітлення

Для пишноти цвітіння роз­марину необхідне яскраве світло з невеликим притіненням в полуденні години.

Полив

Розмарин поливають регулярно протягом всього року. Грунт зволожують у міру підсихання верхнього шару земляної поверхні.

Вологість повітря

У жаркі дні ли­стя рослини обприскують водою кімнатної температури.

Добрива

Підживлюють рослину впродовж всього року, вносячи добри­ва 1-2 рази в місяць. Для цього використовують рідкі ком­плексні квіткові суміші.

Пересадка

Пересадку рослини проводять в міру необхідності. Розма­рин розвивається повільно, проте молоду рослину пе­ресаджують щорік або 1 раз в 2-3 роки.

Труднощі

Особливих труднощів не виникає.

Поради

Розмножують розмарин напівздерев'янілими живцями.

Грунтосуміш

Ґрунт - підходить універсальна грунтосуміш придбана у крамницях.

Різне

Якщо розмарин розташувати на південному вікні і не переносити його з місця на місце, то рослина пишно цвістиме і рясно плодоноситиме. Насіння, що міститься в плодах, для розмноження не використовується.

Застосування:

Існує багато сортів розмарину як кулінарних, так і декоративних, крім того, спеціальних — для отримання ефірного масла, яке використовують в парфюмерії. З давніх давен розмарин використовують як лікарську рослину. Препарати з нього покращують память, дезінфікують повітря та протидіють молі, розмарин використовувався як збуджуючий засіб, завдяки подразнюючим властивостям камфори, яка міститься в його маслі. Крім того, він сприяє виділенню шлункового соку та покращує діяльність шлунку та кишечника. Розмарин має терпкуватий, злегка гіркуватий смак, з приємним хвойним, камфорним запахом, що робить його дуже популярною приправою. Найбільшого поширення вона набула в країнах Середземномор'я, особливо Італії та Франції, менше — в Греції. В якості спеції використовують тоненькі, схожі на голочки хвої листочки, свіжі чи сушені. Найбільший вміст ароматичних компонентів — під час цвітіння. Розмарин використовують в кулінарії для приготування різноманітних страв з м"яса, риби, овочів, особливо картоплі та маринадів. Ним посипають італійську випічку. Розмарин входить до складу «суміші прованських трав».






  • М.С. Миллер - "Лучшие комнатные растения", 2008
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rosmarinus
  • http://uk.wikipedia.org/wiki/Розмарин




scroll back to top
 
Сподобалась стаття? Поділись із друзями:

Яндекс.Метрика Яндекс цитирования Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool